I den daglige undervisning bliver jeg endnu mere inspireret også af mine kollegaer og mine elever end jeg selv giver inspiration.

Ydmygt må jeg nemlig erkende, at mine holdninger og min indstilling i den grad påvirkes, fordi andres tanker, viden og refleksioner i mange henseender langt overgår egne………

V I G T I G T


MEN enhver underviser har den fornemme – og selvfølgelige opgave –
at sørge for, at enhver elev bør begrunde sine holdninger med faktuelle og korrekte data
at sikre, at fx følelser og foretrukne udfald ikke divagerer eller divergerer med konkrete og videnskabelige dokumenterede oplysninger
at agere for, at den viden naturvidenskaberne producerer, bliver anvendt i en kontekst som tilsidesætter tro, fordomme og “fejlfinding”
at påvise, at de naturvidenskabelige forklaringer, teorier og modeller vi anvender lige nu, netop er de forklaringer, teorier og modeller der passer på den eksakte viden, vi har lige nu

Jeg underviser udelukkende i de naturvidenskabelige fag, jeg er medlem af folkekirken (af kulturelle årsager), jeg er darwinist, jeg har holdninger og følelser, jeg har interesser – jeg er kort sagt et menneske.

I N T E N T I O N E R


Som enhver anden underviser skal jeg imidlertid være meget bevidst om de faktuelle kendsgerninger, der danner baggrund for mine holdninger.
Som enhver anden naturvidenskabelig underviser, er jeg selvfølgelig meget bevidst omkring de faktuelle kendsgerninger, der skal  ligge til grund for både påstande og holdninger.

Derfor vil mine elever helt naturligt “opdrages til” at være bevidste om hhv. holdninger og faktuelle oplysninger.
Desuden vil eleverne tilegne sig en naturvidenskabelig norm: en holdning eller en faktuel formodning baseret på uvidenskabelige data er akkurat lige så veldokumenteret som påstanden: rød farve er pænere end blå farve.

F U P og F A K T A


Aktuelt oplever jeg, at den diskussion som gør sig gældende om emnet “Ulve i Danmark” er så uvidenskabelig og udokumenteret som noget kan være. På den baggrund er jeg nødt til at vise vejen: hvordan begrundes “min holdning” om ulven i Danmark med de faktuelle dokumenterede videnskabelige oplysninger.

Inspirationskilde: skolens elever og ansatte, forskningsmateriale mm
Kilde til holdning: min egen 🙂
Faktuelle oplysninger: se venligst artiklen om “Ulve i Danmark”  her