Anettes mobilnummer: 28866227
LINK TIL ONLINE UNDERVISNING 9.X
UGE 8 2021 – ?
EMNE: DE 3 DOMÆNER på mikroplan
Organismer – et overblik
Tirsdag 3-2-2021
VI MØDES PÅ HOVEDMEET kl. 14.25!
I fredags havde jeg en individuel samtale med jer – jeg nåede næsten jer alle sammen:-) Vi lavede aftaler for den kommende tid. I gruppearbejdet hjælper og støtter I hinanden og vi blev enige om, at I er så aktive i timerne, at det ikke er meget tid I behøver at bruge på lektier til mine fag 🙂
Tak for jeres positive bemærkninger og engagement – det er skønt at tage med på weekend 😀
Udvalgte opgaver fra biologitjek.dk
COVID spørgsmål
BAKTERIE spørgsmål (NASA)
GENETIK (især 9. klasse)
MOBILEN en bakteriebombe
BAKTERIER og VIRUS
FILM TIL EMNET REWILDING:
5-2-2021 I skal se Dokumentarfilmen om ulve og “Når Naturen Vender Tilbage” nr. 3 DER ER TID TIL DET I TIMERNE 5-2-2021
LEKTIE TIL PÅ FREDAG 12-9–2021: Den flotte film om Lille Vildmose
Fredag 12-2-2021 skal I se “Når Naturen Vender Tilbage” nr. 4.
I finder LINKS til filmene lidt længere nede under 5-2-2021
VIGTIG LEKTIE TIL TIRSDAG 9-2-2021: Hvordan skal vi repetere CELLETYPER, CELLEN OG CELLENS ORGANALLER mm ???????????????????
FREDAG 5-2-2021
Vi starter med at se på betydningen af test.
Derefter skal vi lige snakke om jeres resultater i biologitjek fra i tirsdags.

Er gruppen færdig med besvarelserne REWILDING ?
Det regner jeg ikke med, og vi har heller ikke travlt 🙂 så vi aftaler, hvor meget tid, I har brug for. Materialet om REWILDING her på fonderscience er på vej til at blive udgivet. Så I må endelig komme med input til forbedringer 🙂
NÅR NATUREN VENDER TILBAGE film 1,2,3 og 4
BEMÆRK LIGE: film 1 og 2 er vist nok ens (hvis det ikke er blevet rettet fra CFU)
DOKUMENTAR OM ULVE og LILLE VILDMOSE
To utrolig spændende udsendelser som I skal se hurtigst muligt:-)
TIRSDAG 2-2-2021
FØRTEST
Covid 19 opgaver mm biologitjek 30-1-2021
DOKUMENTARFILM: NATUREN VENDER TILBAGE 1
SE DEN HER LILLE FILM
et fantastisk forslag fra gruppe 4 som viser COVID-19 vaccinens virkning
Her er lidt forklaringer til nemmere at forstå filmen.
VIGTIGT: husk jeg er på “hovedMEET” og altid på telefonen 28866227 hvis I har spørgsmål under gruppearbejdet!
Bemærk lige, at jeg helt glemte at vi skulle snakke om 5 almindelige fuglearter. Det gør vi fredag den 15-1, hvor vi også gennemgår tirsdagsopgaven nedenunder 🙂
TIRSDAG 12-1-2021 VIGTIGT: jeg er på telefonen i denne time, hvis I har brug for mig, så ringer i bare (jeg er i bilen men har håndfrit anlæg:-)
I de samme grupper (se herunder) som i fredags skal I nu lave ALLE opgaverne i BIO Dec. 2019 (og dermed alle sider alle sammen:-) . I har hele denne tirsdagstime – og I skal bruge de LINK herunder som hjælp til at løse opgaverne/besvare de spørgsmål, jeg kan finde på at stille jer, når vi gennemgår dem fredag 15-1-2021. I får selvfølgelig også lidt tid fredag, hvis I ikke bliver færdig idag, men det tales vi ved om når vi mødes online fredag. Ring også gerne udenfor alm. åbningstid hvis I har spørgsmål.
LINK:
ATP og mitochondrier
1½ min. GYMNASIENIVEAU VIGTIGT: I skal kun se de første 54 sekunder = knap 1 minut!
CELLER og CELLERS ORGANELLER
Ca. 7 minutter med perfekt animation så man forstår cellernes opbygning mm
HVAD ER ET KROMOSOM Ca. 5 min. kort fortalt på engelsk med delvis dansk tekst
HVAD ER ET PROTEIN Ca. 6 min. med engelsk tale og dansk tekst. Supergode animationer!
GRUPPERNE (navnet er ændret til at være jeres grundstofnummer):
Nr. 8, Nr. 2, Nr. 3(11), Nr. 6 (lavede opg. 1-5 i FK Dec. 19)
Nr.4, Nr. 13, Nr. 11(3), Nr. 5 (lavede opg. 2-10 i FK Dec. 19)
Nr. 14, Nr. 16, Nr. 12, Nr. 9 (lavede opg. 11-15 i FK Dec. 19)
Nr. 1, Nr. 7, Nr. 15, Nr. 10 (lavede opg. 16-20 i FK Dec. 19)
Hvis du har glemt hvilket grundstofnummer du har, så tjek dit grundstofdokument (der hvor du har lavet alle grundstofopgaverne – de opgaver der har være/er lektier undervejs i dette skoleår!) eller klik her:
GRUNDSTOFFERNES FORDELING
KODEN TIL DENNE SIDE KAN DU FÅ HVIS DU SENDER EN SMS MED DIT NAVN TIL MIG.
Lektier til på fredag 8-1-2021 kl. 10.25: VIGTIGT: UDSAT TIL 15-1-2021
Find 6 alm. fugle i Danmark på artslisten på DOFs hjemmeside og noter både det danske og latinske navn for arten. Hav denne liste parat sammen med opslagsbogen, når vi mødes på fredag:-)
Undervisningen starter 5-1-2021 kl. 14.25
2020
18-12-2020
Hej 9. klasse
Som jeg kan forstå det, er i til virtuel gudstjeneste. Jeg ved ikke helt hvornår denne gudstjeneste slutter, men jeg er på skolen for at rydde op. Hvis I har lyst, kan I selvfølgelig altid lave nogle fysik-kemi tjek og biologi tjek opgaver. Husk jeg er at træffe på telefonen hele julen – samt selvfølgelig på AULA. Husk også at holde lidt juleferie.
Rigtig glædelig jul til jer alle og jeres familier,
kærlig hilsen Anette
LÆG VENLIGST JERES FILM OM “BRAND” IND I KANALEN “BRAND 9X” og læg jeres “mordrapportresultat” ind i “MORDGÅDEN 9X” (hvis I har fået resultatet)
UGE 51
Tirsdag den 15-12-2020
I skal lave de 3 opgavesæt på biologitjek
LOG IN med jeres UNI LOGIN
Desuden skal I læse siderne 54-55 og 56 i “Opslagsbogen”.
Måske er det en god idé at læse disse sider først 🙂
UGE 48-51
Fællesinfo til udskolingen og 4.-5. klasse
I disse uger arbejder klasserne med et storstilet projekt som styrker naturfagsundervisningen i grundskolen. Firehøjeskolen og naturfagsvejlederen er udvalgt til at deltage, hvilket vi er meget stolte over. Børne- og Undervisningsministeriet står bag dette projek. Hensigten er at nytænke undervisning med afsæt i fx Naturvidenskabens ABC og Fælles Mål. Det er helt i tråd med de aktiviteter, vi konkret arbejder med i udskolingen her på Firehøjeskolen: se fx vores NATURVIDENSKABENS RØDE TRÅD og faglige overblik.
HVAD ARBEJDER KLASSERNE MED I PROJEKTET?
Overordnet set som sagt nytænkning og FREMTIDEN!
9.X repeterer bl.a. processerne fotosyntese og respiration i forbindelse med et meget spændende algeforsøg udviklet på Københavns Universitet. Dette forsøg har både 7.X og 7.Y også udført. Desværre er resultaterne fra de 3 klasser ikke blevet helt som forventet (som de burde være), men det skyldes udelukkende underviseren, som faktisk lavede fejl i forbindelse med belysning af algeforsøget. Undervisningsmaterialet er imidlertid så eksemplarisk, at der er masser af læring for eleverne, selv om forsøgene ikke var optimale. Det er undervisningsmateriale, der virker, vi er i gang med at afprøve!
SE EN VIDEO FRA PROJEKTET OM ALGEFORSØGET HER
SELVKØRENDE BILER
8. klasse og 4.-5. klasse har været igennem et tema om fremtidens selvkørende biler. Selv om det er materiale beregnet for udskolingen, kan både 4. og 5. klasse sagtens være med (de er nemlig ALLE særdeles naturvidenskabeligt interesserede 🙂 )
I dette tema gennemgås fremtidens muligheder – herunder de etiske overvejelser, der er nødvendige for at programmere de selvkørende biler. Det er så spændende, at høre elevernes meninger om denne fremtid som i øvrigt nok bliver nutid, før vi aner det!?
SE VIDEOSEKVENSERNE VIST TIL ELEVERNE OM FREMTIDENS BILER HER: https://www.dr.dk/undervisning/selvkoerende-biler

UDSKOLINGS-GRUPPEARBEJDET mm
I forbindelse med deltagelsen i projektet har klasserne desuden afprøvet forskellige didatiske nytænkninger mht. især gruppearbejdet. Siden 2018 har vi på Firehøjeskolen inddraget engineeringmetoder i naturfags -undervisningen. Det gør vi selvfølgelig stadig, så meget vi kan, men nu har vi forhåbentlig yderligere forbedret elevernes eksperimentelle og forsøgsbaserede arbejde: grupperne på 3 eller max. 4 personer har en af disse gruppepersoner som CHEF (det skal selvfølgelig gå på skift). Det betyder, at denne CHEF er den eneste i gruppen, der må stille mig (underviseren) spørgsmål, at det er CHEFEN, der har ansvaret for forsøgsvejledningen, at det er denne CHEF, der uddelegerer opgaver og forsøgsarbejde etc.
Det har været en mega succes for os alle sammen. For det første (set fra underviserens side) kan jeg fokuserer på 4 – 5 elever, når der skal gives vigtige beskeder/materialer osv. Disse elever har så ansvaret for at fordele opgaver – samt ansvaret for, at de andre i gruppen forstår processerne. Eleverne (chefernes “folk”) har tilkendegivet, at de føler sig mere trygge, når de ved, at én i gruppen har overblikket – og vi er alle enige om, at der spares en masse tid, som så kan gå til konkret undervisning. Det er herligt.
Om denne succes så skyldes, at eleverne er så skønne på vores skole, og alle gerne vil lære noget, eller om det skyldes, at dette projekts materiale er så målrettet og godt at bruge, står hen i det uvisse – måske er det en kombination 😉
VIGTIG SLUTBEMÆRKNING
Det er et omfattende materiale for os at afprøve. Det har kostet meget forberedelsestid for underviseren. Men det er en mægtig skøn proces at deltage i. Det skyldes ikke mindst, at projektet indeholder både teori og praktiske forsøg samt input, som ikke kan undgå at inspirere underviseren til – i endnu højere grad – at få de naturvidenskabelige kompetencer i omdrejninger. Det er i øvrigt både Rambøll, VIA University College og KU m.fl. der står for projektet. Selv om det er tidskrævende for os, at være “forsøgsskoler”, så er det som sagt meget spændende. Desuden har der været hjælp at hente, hvis man af en eller anden grund lige har været i tvivl, eller ikke kunne finde det, der skulle bruges. Det har fungeret perfekt. Var det bare sådan altid:-)
UGE 47
FREMLÆGGELSER
AC-DC CONVERTER
UGE 46
Projektopgaven færdiggøres og indsættes på SkoleTube som aftalt. Hvis I er færdige, kan I arbejde med opgaver på dette LINK se nedenunder for uge 45. Vi ses på fredag:-)
UGE 45
Dette lille skema SKAL besvares i slutningen af timen fredag!
I sidste uge fik I to prøver i emnet elektricitet. Det gik noget så super godt. Hvis du var fraværende, skal du bruge dette LINK og lave disse opgaver. Lav ca. 2 om dagen:-)
Alle andre skal også lave ca. 2 opgaver om dagen via dette LINK.
DET ER MED TIL AT GØRE JER RIGTIG DYGTIGE I EMNET ELEKTRICITET 😀
I fortsætter i timen tirsdag og evt. 1. time fredag med jeres emner SE UNDER UGE 41 nedenfor. Og husk at tjekke om der er lagt link til nyt materiale ind i jeres gruppelink.
UGE 41 og UGE 43 og 44
FREDAG DEN 30-10 skal grupperne være færdig med emnet: se jeres emne og gruppe herunder (jeres navn er jeres grundstofnummer 🙂 ). I er hver især forpligtet til at hjælpe de elever i gruppen som måske ikke har forstået det hele – kontakt venligst mig hvis det er nødvendigt!.
Brug også denne udleverede note som viser Vekselstrøm og jævnstrøm 6-10-2020 og ELNET DK
Klassen er i uge 44 delt i 6 grupper med de emner der står nedenfor.
Hver gruppe skal udarbejde en serie slides eller lign. eller producerer en lille videofilm: det skal være slides eller video af ca. 1 minuts varighed. Hvis I finder en velegnet stump film fra youtube eller lign. kan den evt. vises under alle omstændigheder: snak lige med mig om det, på forhånd tak:-)
GRUPPE 1 Al, Be, C
Jævnstrøm
GRUPPE 2 Si, S
Vekselstrøm
GRUPPE 3 N, H
En motor og en generator
GRUPPE 4 He, Na
Dioder og glødepærer
GRUPPE 5 Ne, Li, B
Kraftvarmeværker
GRUPPE 6 O, F, Mg
Elektromagnetisme
UGE 40
VIGTIGT: for at forbedre undervisningen i naturvidenskab indføres dette værktøj EVALUERING fra i mandags 29-9-2020
Vi fortsætter med HC ØRSTED jf. uge 39.
LÆS HER: EL HC ØRSTED LEKTIER
Disse lektier skal laves i timerne tirsdag og fredag i uge 40.
I går i gang så snart timen starter.
UGE 39
HC ØRSTED mv i et tværfagligt projekt med faget dansk!
BYG ET KREDSLØB
ENERGIFORSYNING I DANMARK
Tirsdag 15-9-2020
Vi skal have helbredt musen først!
IMMUNFORSVARET Link til LEKTIE på Alinea
LEKTIE: Organismers celler med spørgsmål uden svar
Fredag 11. september 2020
Vi gennemgår først lektien fra 8-9 (den udleverede side med molekyler). Derefter skal vi i gang med det nye emne: vi startede med forsøg i det virtuelle laboratorium
Tirsdag 8. september 2020
På grund af et møde i Vejle skal I have vikar. Derfor udsættes det virtuelle laboratorium med molekyler / resten af filmen til på fredag.
I vikartimen idag den 8-9 får I udleveret en opgave. Skriv hvad I ved om atomerne på denne opgave, og find frem til hvad der vises. Jeg forventer, at I alle ved det på fredag. Desuden forventer jeg, at I samarbejder og hjælper hinanden med at løse opgaven.
Derefter går I videre med lektien:
LEKTIE:
BESVAR FØLGENDE SPØRGSMÅL I DIT GRUNDSTOF-DOKUMENT
Hvornår er dit grundstof blevet opdaget / fundet?
Hvem har opdaget / fundet det?
Hvad bruges dit grundstof til? og/eller
Hvilken betydning har dit grundstof?
I kan også arbejde med atomerne i det virtuelle laboratorium.
Tirsdag 1. september 2020
Vi ser resten af filmen fra i fredags, og hvis vi når det, arbejder vi i det virtuelle laboratorium sammen.
Fredag 28. august 2020
Efter gennemgangen af MOLEKYLE så vi den danskproducerede film om grundstoffer.
NYT ORD INDFØRES I DAG: Molekyle Se venligst definitionen på side 31 i opslagsbogen
Herefter får I tid til at besvare spørgsmålene under 25. august i jeres GRUNDSTOF-DOKUMENT.
Hvis / når I er færdige med det, kan I arbejde videre i det virtuelle laboratorium.
Jeg vil nemlig gerne se GRUNDSTOF-DOKUMENT H, He, Li og B idag.
Tirsdag 25. august 2020
LEKTIE:
BESVAR FØLGENDE SPØRGSMÅL I DIT GRUNDSTOF-DOKUMENT
Hvornår er dit grundstof blevet opdaget / fundet?
Hvem har opdaget / fundet det?
Hvad bruges dit grundstof til? og/eller
Hvilken betydning har dit grundstof?
I skal arbejde med atomer i det virtuelle laboratorium.
Uge 34
LEKTIE fredag 21-8-2020
Du “får” et grundstof i begyndelsen af timerne. Dette grundstof skal du beskrive ud fra følgende spørgsmål:
Hvad forstår man ved et grundstof?
Hvad er et atom?
Hvorfor kan et atom være uladet = neutralt?
Hvorfor kan et atom være positivt ladet?
Hvorfor kan et atom være negativt ladet?
Hvordan er elektronerne placeret i dit grundstof?
Hvad kendetegner grundstofferne i dit grundstofs hovedgruppe?
FORKLAR DIT GRUNDSTOFs PLACERING
Hvad kendetegner grundstofferne i dit grundstofs periode?
FORKLAR DIT GRUNDSTOFs PLACERING
LEKTIE tirsdag 18-8-2020:
Hvad kendetegner grundstofferne i en hovedgruppe?
Hvad kendetegner grundstofferne i en periode?
Hvorfor kan et atom være uladet = neutralt?
Hvorfor kan et atom være positivt ladet?
Hvorfor kan et atom være negativt ladet?
Uge 33 2020
Vi startede med at snakke lidt om eksamen samt om, hvordan I gerne vil have, at undervisningen foregår.
Det tyder på, at alle synes, at undervisningen skal veksle mellem teori (lærestyret undervisning) projekter (gruppearbejde) og rigtig mange forsøg – også forsøg I selv står for. Jeg skal prøve at efterkomme det hele, men elevforsøg afhænger dels af kemibeholdningens skæbne og dels af faglokalets “depottilstand”.
På grund af endnu et ønske fra jeres side: at komme til Ringive Sø ligesom 9. klasse før jer, så har Birgitte og jeg arbejdet hurtigt – ligesom nogle af jer elever og jeres forældre:
VI HAR UNDERVISNING VED RINGIVE SØ FREDAG 14. AUGUST 2020 fra klokken 9.00 – 14.00
Og vi glæder os, Birgitte og Anette:-)
