Anettes mobilnummer: 28866227
LINK TIL ONLINE UNDERVISNING 4.-5.X

TRUEDE DYR: Grupper og emne

UGE 18
SPIRINGS-FORSØG

UGE 9 2021
Jeg er virkelig imponeret over, hvor hurtigt 5 klasse lige fandt ud af at bruge dette nye fantastiske medie: BookCreator 🙂
og den opsætning eksotiske dyr har valgt er da særdeles flot!
Det viste sig, at 4.X var ligeså hurtige og dygtige til at få resultater ud fra få forklaringer, og nu har jeg lært at lægge videosekvenser og lyd ind. Og så får jeg ovenikøbet løn for det 🙂
Klasserne fortsætter med de selvvalgte emner.
Interesserede elever introduceres til SKOLE TUBE BookCreator – et helt fantastisk medie til præsentation af eksempelvis selvvalgte ideer. Vi opretter “et fagbibliotek” til både 4.X og 5.X – hør mere i timerne i dag.
KODE TIL FAGBIBLIOTEK 4.X: SLFJ6V9
KODE TIL FAGBIBLIOTEK 5.X: SLQJXKG

GRUPPERNE I 5.X (bemærk ny kode – se den på mail i AULA)
GRUPPERNE I 4.X

UGE 8-9 2021: Se denne spændende film om Darwins spændende forsøg.

GRUPPERNE I 5.X (bemærk ny kode – se den på mail i AULA)
GRUPPERNE I 4.X

Uge 8 2021

5. klasse arbejder i grupper med selvvalgte 3 emner: LANDBRUG, EKSOTISKE DYR og ELEKTRONIK.
Se grupperne i LINK ovenfor.

4. klasse arbejder i grupper med disse selvvalgte emner: FUGLE, DINO-FUGLE, KLIMAET, VULKANER, REGNSKOVEN?
Se grupperne i LINK ovenfor.LINK TIL ARTIKLER OM FLYVNING CLIO

DINOSAURERNES VERDEN Alinea
I DINOSAURERNES VERDEN CLIO

DINOSAURERNES INDDELING

Dinosaur, Dino, Kæmpefirbenet, Urtiden, T-Rex

Amazon.com: Papo The Dinosaur Figure, Spinosaurus: Toys & Games

Tirsdag 26-1-2021 DEN FORSVUNDNE VERDEN (Dinosaurernes verden)

OPGAVER TIL GRUPPERNE 20-1-2021:
Læs kapitel 2 her: DINOSAURERNES VERDEN Alinea og besvar opgaverne sammen i gruppen. Jeg kommer ind i grupperne for at høre hvordan det går.

T. REX
Fiktionsfilm om dinosaurer
eller hent den her

Servicemeddelelse fra fonderscience: Farming 21 er på vej til PS ifølge den udsendte medarbejder fra 9.X

Undervisningen starter 5-1-2021 kl. 11.10
FILM OM DINOSAURER 1.00 minut

2020

UGE 51

Hej 4. og 5. klasse.
Der har været (er?) tekniske problemer med Unilogin på Naturteknologi tjek. Jeg håber, det er rettet nu. Så I prøver lige igen at linke til test opgaverne her. Hvis I ikke kan logge ind, så skal jeg få udbyderen til at fikse det, inden vi mødes igen næste år.
Og så vil jeg blot ønske jer og jeres familier en rigtig glædelig jul og godt nytår.

Hej 5. klasse: deltag i undervisningen tirsdag den 15. december klokken 12.40. Den første time forbereder 4. klasse og jeg indholdet af den spændende time med jer efter frokostpausen. Det håber jeg er ok!
I deltager ved at klikke herunder:
LINK TIL Google Meet NATURFAG Dette link aktiveres ca. 10 minutter før mødet.

I den første time kan I lave opgaverne her


UGE 48-51

Fællesinfo til udskolingen og 4.-5. klasse
I disse uger arbejder klasserne med et storstilet projekt som styrker naturfagsundervisningen i grundskolen. Firehøjeskolen og naturfagsvejlederen er udvalgt til at deltage, hvilket vi er meget stolte over. Børne- og Undervisningsministeriet står bag dette projektet. Hensigten er at nytænke undervisning med afsæt i fx Naturvidenskabens ABC og Fælles Mål. Det er helt i tråd med de aktiviteter, vi konkret arbejder med i udskolingen her på Firehøjeskolen: se fx vores NATURVIDENSKABENS RØDE TRÅD og faglige overblik.

HVAD ARBEJDER KLASSERNE MED I PROJEKTET?

FORSØGSOPSTILLINGEN

ALGERNE PÅ DRÅBEFORM

ALGEDRÅBEFABRIKATION

FORSØGSGLAS

Overordnet set som sagt nytænkning og FREMTIDEN!
9.X repeterer bl.a. processerne fotosyntese og respiration i forbindelse med et meget spændende algeforsøg udviklet på Københavns Universitet. Dette forsøg har både 7.X og 7.Y også udført. Desværre er resultaterne fra de 3 klasser ikke blevet helt som forventet (som de burde være), men det skyldes udelukkende underviseren, som faktisk lavede fejl i forbindelse med belysning af algeforsøget. Undervisningsmaterialet er imidlertid så eksemplarisk, at der er masser af læring for eleverne, selv om forsøgene ikke var optimale. Det er undervisningsmateriale, der virker, vi er i gang med at afprøve!
SE EN VIDEO FRA PROJEKTET OM ALGEFORSØGET HER

SELVKØRENDE BILER
8. klasse og 4.-5. klasse har været igennem et tema om fremtidens selvkørende biler. Selv om det er materiale beregnet for udskolingen, kan både 4. og 5. klasse sagtens være med (de er nemlig ALLE særdeles naturvidenskabeligt interesserede 🙂 )
I dette tema gennemgås fremtidens muligheder – herunder de etiske overvejelser, der er nødvendige for at programmere de selvkørende biler. Det er så spændende, at høre elevernes meninger om denne fremtid som i øvrigt nok bliver nutid, før vi aner det!?
SE VIDEOSEKVENSERNE VIST TIL ELEVERNE OM FREMTIDENS BILER HER: https://www.dr.dk/undervisning/selvkoerende-biler

4. og 5. klasse er opslugt af fremtidens selvkørende bil

UDSKOLINGS-GRUPPEARBEJDET mm
I forbindelse med deltagelsen i projektet har klasserne desuden afprøvet forskellige didatiske nytænkninger mht. især gruppearbejdet. Siden 2018 har vi på Firehøjeskolen inddraget engineeringmetoder i naturfags -undervisningen. Det gør vi selvfølgelig stadig, så meget vi kan, men nu har vi forhåbentlig yderligere forbedret elevernes eksperimentelle og forsøgsbaserede arbejde: grupperne på 3 eller max. 4 personer har en af disse gruppepersoner som CHEF (det skal selvfølgelig gå på skift). Det betyder, at denne CHEF er den eneste i gruppen, der må stille mig (underviseren) spørgsmål, at det er CHEFEN, der har ansvaret for forsøgsvejledningen, at det er denne CHEF, der uddelegerer opgaver og forsøgsarbejde etc.
Det har været en mega succes for os alle sammen. For det første (set fra underviserens side) kan jeg fokuserer på 4 – 5 elever, når der skal gives vigtige beskeder/materialer osv. Disse elever har så ansvaret for at fordele opgaver – samt ansvaret for, at de andre i gruppen forstår processerne. Eleverne (chefernes “folk”) har tilkendegivet, at de føler sig mere trygge, når de ved, at én i gruppen har overblikket – og vi er alle enige om, at der spares en masse tid, som så kan gå til konkret undervisning. Det er herligt.
Om denne succes så skyldes, at eleverne er så skønne på vores skole, og alle gerne vil lære noget, eller om det skyldes, at dette projekts materiale er så målrettet og godt at bruge, står hen i det uvisse – måske er det en kombination 😉

VIGTIG SLUTBEMÆRKNING
Det er et omfattende materiale for os at afprøve. Det har kostet meget forberedelsestid for underviseren. Men det er en mægtig skøn proces at deltage i. Det skyldes ikke mindst, at projektet indeholder både teori og praktiske forsøg samt input, som ikke kan undgå at inspirere underviseren til – i endnu højere grad – at få de naturvidenskabelige kompetencer i omdrejninger. Det er i øvrigt både Rambøll, VIA University College og KU m.fl. der står for projektet. Selv om det er tidskrævende for os, at være “forsøgsskoler”, så er det som sagt meget spændende. Desuden har der været hjælp at hente, hvis man af en eller anden grund lige har været i tvivl, eller ikke kunne finde det, der skulle bruges. Det har fungeret perfekt. Var det bare sådan altid:-)

UGE 46 Vedvarende energi

Tirsdag 10-11 Hjertelig tillykke med fødselsdagen til Olivor 🙂

I skal også have vikar i morgen onsdag, men jeg kommer lige ind og hilser på jer på torsdag!Selvklæbende plakat til fødselsdagssalg

Vi skal i gang med et helt nyt projekt-materiale. Læs derfor disse sider
Vedvarende energi 4.-5.-klasse

Derefter kan I se nærmere på disse:
Se nærmere på denne spændende Internetside om vindmøller
INSPIRATION TIL VIND-MODELLER mm


 1. FLYVEMASKINER
  Navn 1
  Navn 2
 2. LANDBRUGSSPIL
  Farmer
 3. SKILDPADDER A
  Turtle 1
  Turtle 2
 4. SKILDPADDER B
  Skild
  Padde
 5. HAJER
  Hajmand
  Hajspand
 6. HAVET
  Havtosse 1
  Havtosse 2
  Havtosse 3
 7. LANDBRUG MED DYR
  Gris
  Får
  Ko
 8. DINOSAURER
  TR
  Dino
 9. HAJER og LEVESTEDER
  Haj
 10. LANDBRUGSPIGERNE
  Muh
  Gok
  Pruh
 11. HAVET og HAVDYR
  Koralforsker 1
  Koralforsker 2
 12. LANDET og VINDMØLLER
  Landmand 1
  Landmand 2
 13. UDVIKLING AF FISK
  Fisk 1 
  Fisk 2

Gruppens rigtige navne

Uge 33 2020

Det er så skønt at være sammen med jer igen:-)
Vi er startet med at snakke om dimensioner og koncentration, fordi alle har været igennem en lille test. Det er gået utrolig godt, og klassen har (igen-igen) vist, at koncentrationesevnen ligger på et meget højt niveau.
Desuden har jeres interesse for projektet været så stort, så I har alle har fået en kopi af testmaterialet.
Med andre ord: vi har brugt lidt mere tid på det end jeg regnede med (og det gør ikke noget, tværtimod).