UGE 3 – ? 2020

Mandag 20-1-2020: HUSK Vi har LEGO-boost robotter (frivilligt) med og viser dem frem i begyndelsen af timerne.

Vi starter året med at se på hvirvelløse dyr og hvirveldyr.
LÆRINGSMÅL:
eleverne ved hvad begreberne RÆKKER, KLASSER og ART dækker over
eleverne kan få præsenteret et dyr og derefter placerer det i en af de overordnede grupper: hvirveldyr eller hvirvelløst dyr

Vi starter typisk timerne med en kort gennemgang af teoretiske emner og derefter arbejder eleverne med forskellige projekter i grupper:

Alfred og Rasmus: PLAKAT OM STEN
Anders, Victor og Michael: FORURENING (IT)
Anne og Ingeborg: KLIMA OG VEJR (IT)
Diana og Ronja: MILJØ (IT)
Frederik og William SL: NATUREN og AFFALD mm (IT)
Frederik, Magnus og Villiam S: NATUR, DYR, KLIMA mm (IT)
Isabella og Maja: DYR, NATUR og KLIMA (IT)
Joanna og Sille: PLAKAT OM KLIMA
Karoline og Laura: DYR (PAPIR)
Mathias, William H og Mike: HVIRVELLØSE DYR og HVIRVELDYR (IT)
Sara og Olivor N: Trylleshow
Oliver Pharsen fraværende

 


UGE 44 – 47 EMNET er ELEKTRICITET.
Ved hjælp af virtuelle laboratorier (Internettet) og forsøg i fysik/kemi lærer eleverne at lave forskellige kredsløb og får indblik i de internationale symboler for komponenter indenfor både elektricitet og elektronik.

CANADAs NATUR
http://hval.dk/mitCFU/mm/player/?copydan=021811142000

FREMTIDENS FLY
https://hval.dk/mitCFU/Samling.aspx?mode=2&search=titel:S%c3%a5dan+designer+vi+fremtiden&page=1

GULDREGN
https://hval.dk/mitcfu/film/?faust=CFUFILM1071415

LINK TIL ENERGIFORSØG
LINK TIL FARADAYs FORSØG
LINK TIL BYG ET KREDSLØB

Torsdag 14-11-2019
Vi så ikke Ørsted filmen i mandags. Det gør vi en anden gang. Idag laver pigerne først computerforsøg og drengene laver først rigtige forsøg i fysik-kemi. Når halvdelen af timen er gået kommer drengene ned til computerne og pigerne laver rigtige forøg.

Mandag 11-11-2019 skal vi se mere til Kvante Karina. Desuden skal vi lige huske at høre om PostRobotski og dens “resultater”.
Vi skal også lære HC Ørsted at kende: DR FILM og måske hilse på Michael Faraday

Torsdag 7-11-2019 lærte vi Kvante Karina at kende. Desuden så vi en film om en hjemmelavet cykelmotor.

Mandag 4-11-2019 fik alle udleveret to kredsløb, som de fleste nåede at bygge i det virtuelle laboratorium. Desuden nåede de fleste at bygge de forskellige rigtige kredsløb i fysik-kemi lokalet. Rigtig flot af jer alle sammen:-)

Torsdag 31-10-2019 havde vi besøg af Vandel-eleverne. Vi lavede derfor forsøget fra 28-10-2019 og viste dem alle udstillingen med LEGO-modellerne og alle de andre ting.

Mandag 28-10-2019
FÆLLESFORSØG: Victors blyantsstift blev varmet op til ca. 2000 grader C. Det er altid imponerende at se carbon på den måde!
Derefter flere fællesforsøg hvorefter pigerne byggede forskellige kredsløb (i virkeligheden) mens drengene først legede (udenfor) og så fik lidt teori. På torsdag er det drengenes tur til at bygge kredsløb.
Jeg er altså imponeret over elevernes tilgang til emnerne: de er interesserede, de er arbejdsivrige og de er alle videbegærlige. Nu håber jeg så også, at de får læring ud af det:-)


UGE 43  Håber I har haft en god ferie 🙂
Mandag 21-10-2019
Alle har arbejdet med udstillingen som vi nu  kun mangler nogle detaljer med. Det når vi på torsdag. desuden skal vi huske at “Slides-grupperne” også lige skal fremlægge / læse op.

UGE 42 EFTERÅRSFERIE

UGE 41

Mandag 7-10-2019
Det var helt fantastisk at opleve, hvor hurtigt I lærte at bruge det program, som de 3 friske undervisere fra 5. klasse lærte jer torsdag morgen den 4-10. Det fortsætter I med at afprøve: det er meningen, I skal lave et kredsløb, der virker uden en “flammende kortslutning”.
BYG ET KREDSLØB
Vi andre er I fysik-kemi, hvor jeg efterhånden får lavet en lille video med alle grupperne og deres velfungerende modeller. På torsdag den 10-10-2019 skal vi alle hjælpe hinanden med at opbygge udstillingen i biblioteket – efter nærmere anvisninger fra Helle. Det bliver spændende!
Når vi er færdige med det her LEGOMODEL / UDSTILLINGSPROJEKT, skal vi arbejde målrettet med lidt elektronik i virkeligheden. Det vender vi tilbage til efter efterårsferien.

UGE 40

Torsdag er sidste dag med modeller til udstillingen!
Hvis I ikke arbejder med modeller i fysik-kemi skal I gå på denne side og lege elektriker: BYG ET KREDSLØB

Husk vi starter I jeres klasselokale med at høre fortællingen om to herlige mammutters oplevelser. Det bliver så spændende!
Derefter skal LEGOGRUPPEN i hold optages på video med deres model/modeller til udstillingen.
Det kan godt komme til at tage lidt tid, derfor håber jeg på, at alle har forståelse for, at jeg kun kan være et sted ad gangen:-D

UGE 39
Mandag 23-9-2019 fik pigerne lavet et herbarium til udstillingen, andre fik lavet skilte, forfatterholdet fik “udgivet” deres fantastiske mammutfortælling og LEGO-folkene arbejdede målrettet med modellerne. For at få lidt (skjult) læring ind over, har vi opstillet en rampe til forsøg med design, fart og længder. Vi fortsætter denne læringsproces på torsdag den 26-9-2019.

UGE 36-37-38

Inspirationsmodeller designet af Michael Ramsing 3-4. klasse. Michael er en stor inspirationskilde for både elever og underviser og har et meget stort kendskab til modelbyggeri. Modellen her viser et kodet pengeskab med automatisk pengepåfyldning. Vi forsøger nu at indkøbe “LEGOBOOST” til skolen, fordi Michael anbefaler det.

Torsdag 19-9-2019
I mandags blev der virkelig arbejdet med modeller, og der er mindst 7 færdige til udstillingen. Det tyder også på de andre grupper har fået lavet forskellige projekter som kan indgå i en udstilling. Alle jer der er i fysik-kemi arbejder helt uden pauser, det er virkelig sejt. Og så må jeg igen rose jer for jeres oprydningsevner. Det er skønt at se. Vi nåede ikke de planlagte forsøg, dem laver vi da bare en anden gang. Vi skal idag have aftalt det videre forløb og forventninger til udstillingen, det gælder både legogrupperne og de andre grupper. Pigerne med de pressede blade skal have dem sat flot op.

Mandag 16-9-2019
I jeres klasselokale snakker vi lige om, hvor langt I er kommet med legomodellerne osv. Derefter begynder vi at planlægge, hvad der så skal ske. I fysisk-kemi lokalet vises 2 forsøg: iltens betydning for en forbrænding (Ilt og nitrogen i atm (56)) og lidt mere om indikatorer (“Mørkeblå”).

Torsdag 12-9-2019
Legoholdene har arbejdet videre med modellerne. Nogle af pigerne ville gerne presse blade, så de er gået i gang med at opbygge et herbarium:-)
På mandag skal vi lige lave status over projekterne.

Mandag 9-9-2019
Timerne startede med at introducere begreberne SYRE og BASE samt hvordan, disse stoffer kan påvises. Det betyder, at eleverne har kendskab til indikatorer. Med udgangspunkt i lidt forskellige forsøg blev hhv. syre og base påvist. Desuden blev der “tryllet” med farver i væsketyperne.

Eleverne deles i 2 hold efter interesse: se navnene her: LEGO-modeller og DYR. Vi vil koble de 2 gruppers arbejde sammen til en lille udstilling. Julia har fået den supergode idé at lave skilte til udstillingen. Hvis en elev er på ferie eller lignende kan eleven frivilligt tegne dyr eller lign. til den kommende udstilling.


UGE 35
Alle elever har fået et hæfte til natur og teknologi og har tegnet “Mammutter” samt dekoreret forsiden.
Vi har set filmen “I mammuttens spor” fra National Geographic Channel og fortsætter med at snakke spændende dyr ud fra Williams fantastiske bog:

 


UGE 34
Foruden navnetræning spillede eleverne “selvkontrolfodbold” og vi påbegyndte “MAMMUT” projektet


UGE 33
det var skønt at møde jer alle sammen:-)
Jeg er overrasket over, at I allerede ved så meget, men jeg håber alligevel, at jeg kan være med til, at I får lært meget mere!

I fik udleveret en oversigt over naturfagene. Den kigger vi lidt nærmere på i næste time.